Det er flere ulike ting du må tenke på når du skal gå til anskaffelse av din nye, moderne snøscooter. Det finnes i dag et bredt utvalg av ulike modeller, motorer og utstyr. Les våre 5 tips for å hjelpe deg å velge riktig. 

 

  • Kartlegg bruksområdet

 Det finnes flere ulike scootere på markedet i ulike utførelser, motoralternativer og med ulike kjøreegenskaper. Hvor du kommer til å bruke scooteren, og hva den brukes til, vil spille en avgjørende faktor når du skal velge din neste modell. Skal du kjøre med eller uten passasjer? Trenger du langt belte for økt fremkommelighet, eller kommer scooteren til å bli brukt på preparerte løyper? Skal du frakte bagasje og utstyr på slede? Slike spørsmål må du stille deg, for å finne rett modell.

 

  • Finn riktig scooter for deg

Når du har kartlagt bruksområdet til din nye scooter, kan du begynne å velge den som passer deg. Produsentene har ofte gode beskrivelser av de ulike modellene på sine hjemmesider, og modellene delt opp etter kategori. Ta gjerne turen til en forhandler, og prøvesitt de ulike modellene. Da får du sjekket at du har en god sittestilling, og at modellen er slik du har sett for deg. Er du fremdeles litt i tvil om hva som passer din bruk – spør forhandler om råd og veiledning. Å være ute i god tid til sesongstart, vil gi en god opplevelse av din nye scooter.

Er du i tvil om de ulike kategoriene på snøscootere? Vi deler ofte opp i arbeidscooter, løypescooter, turscooter, mountainscooter og crosasover. Les vår intro her:

En arbeidsscooter vil være godt egnet i tilfeller der du trenger å frakte utstyr, gjerne ha passasjer og sitte beskyttet mot vær og vind bak en vindskjerm. Scooterne er som regel registret for 2, og utstyrt med slepekrok for trekking av slede. Beltet er bredere, og de er ofte giret lavere, for å kunne ta med seg personer og last.

En løypescooter har kort belte og bredere forstilling, for kjøring på preparerte løyper. Fremkommeligheten er mer begrenset på grunn av det kortere beltet og lavere kammer, men den oppleves som smidig og letthåndterlig på løype. Demperne takler hardere ujevnheter godt.

En turscooter har god beskyttelse mot vær og vind. Den er som regel utstyrt med vindskjerm, varmehåndtak og passasjersete. De leveres med et mellomlangt belte, bagasjeløsninger er ofte standard, eller kommer som tilbehør, og kan leveres med ulike motoralternativer. Forstillingen er bred, for god stabilitet på løype. I likhet med arbeidsscooterne er det ofte mulighet for drakrok.

En mountainscooter har meget god fremkommelighet, langt belte og ofte en kraftig motor. Scooterne har smalere forstilling og lengre kammer på beltet. Maskinene har lav vekt og mindre beskyttelse mot vær og vind. Tidligere var disse maskinene uegnet på led, men nye modeller håndterer også ledkjøring godt, med moderne motorer og ny teknologi.

En crossover er laget for å kunne brukes til det aller meste. Scooterne er som navnet tilsier en blanding av en mountain og en løypescooter. Vindskjerm, bagasjeløsninger og passasjersete kan ofte leveres som tilbehør. Beltet og kammene er mellomlange, og fungerer på de fleste underlag.

 

 

  • Sett opp med ønsket tilbehør når scooteren er ny

Nye scootere har i stor grad muligheten for tilpasning med ulikt tilbehør, som leveres spesiallaget for din modell. Ved kjøp sammen med ny scooter, kan utstyret ofte leveres ferdig montert og klart til bruk. Populært utstyr på nye scootere er vindskjerm, ekstra sete, bagasjebag og stativ, ekstra bensinkanne, slepekrok, ekstralys og GPS/kart.

 

  • Sjekk ut din lokale forhandler

Sjekk ut din lokale forhandler for råd og veiledning når du kjøper ny scooter. Forhandleren vil kunne gi en innføring i produktet før du tar det i bruk, og være viktig senere i eiertiden. Dette kan være i forbindelse med service og oppfølging av din nye scooter, slik at den vil gi stor glede, og være driftssikker. Flere modeller skal i likhet med biler og motorsykler inspiseres og få utført vedlikehold en gang i året, noe som gjør det lønnsomt med kortest mulig vei til forhandleren.

 

  • Sett deg inn i produktet – kjør ansvarlig

Når du skal ta i bruk din nye snøscooter, er det viktig at du setter deg inn i produktet og gjør deg kjent med hvordan den brukes riktig og sikkert. Brukermanualen/ håndboken på scooteren vil gi en god innføring i produktet. Som med alle kjøretøy, skal en snøscooter behandles med respekt, kjøres hensynsfullt og etter gjeldende lover og regler. Sett deg inn i hvor du kan kjøre, og søk råd om du lurer på noe.