Vebjørn Olsen (29) har opplevd både å miste en god venn og selv bli tatt av skred. Nå oppfordrer han scooterførere om å gå på kurs, øve og ha med riktig utstyr.

Klikk her for å se video hvor Vebjørn gir sine beste tips!

Snøscooterentusiast Vebjørn Olsen fra Alta har mye erfaring med snøskred. 29-åringen mistet en av kompisene i skred i 2014. Og han har selv havnet under skred med snøscooter. Det skjedde på vei til hytta, på an plass han aldri trodde det kunne skje.

– Det var en skremmende opplevelse, selv om det bare var et lite skred, sier han.

Vebjørn har alltid skredskekken med seg når han kjører snøscooter. Han oppfordrer alle som kjører i terrenget om å ha med seg skredutstyr og å delta på skredkurs.

Vebjørn har alltid vært interessert i å øke sin kunnskap om skred. Etter den vonde opplevelsen der kompisen omkom, økte dette engasjementet, og han har blant annet holdt flere skredkurs i Finnmark for snøscooterførere de siste årene.

– Med bedre kunnskap om skred kan vi redde liv, sier han. Hendelsen der han selv havnet under skred ga han en skikkelig påminnelse om hvor fort ulykken kan ramme.

– Jeg var på vei til hytta med snøscooter. Dette var på godkjent løype og jeg har kjørt der mange ganger før. Ved en sving fant jeg ut at jeg skulle ta en liten snarvei som går over en liten bakke. Det er ikke store bakken, og jeg har egentlig aldri tenkt på den som farlig eller utsatt. Men siden i skråningen løsnet da jeg kjørte der. Jeg tenkte umiddelbart at dette går nok bra. Det var jo ikke veldig mye snø som fanget meg, forteller han.

Men så lett skulle han ikke komme fra situasjonen.

– Heldigvis var kompisen min med på turen, for jeg havnet 20-30 centimeter under overflaten. Det var nok til at jeg ikke hadde muligheter til å røre på meg, forteller Vebjørn Olsen.

Kompisen så den ene foten som stakk opp fra skredområdet. Dermed fikk han raskt berget Vebjørn opp.

– Det var som å ligge under et lass med betong, beskriver han.

– Følelsen da jeg ble tatt inn i skredet er vanskelig å beskrive. Det var som da pappa rullet meg inn i ei gulvmatte. Eller da mine eldre brødre holdt meg skikkelig hardt fast. Jeg greide ikke å røre på meg. Man kjenner at man klarer å puste, men man har ikke mye igjen. Det føles som at ingen muskler fungerer. Kroppen gir bare opp – man sitter helt fast og greier ikke å røre på seg. Det er en helt jævlig opplevelse, forteller han.

Olsen mener snøscooterførere som ferdes i terreng hvor det kan være skredfare må ta noen forholdsregler.

– Det viktigste er å ha med nødvendig skredutstyr; søkestang, spade og skredsøker. Sørg for at kompisene dine også har med dette utstyret. Du har ikke utstyret for å berge deg selv, men for å berge andre. I tillegg anbefaler jeg å delta på skredkurs og kjøre noen treninger. Følg også med på Varsom.no. Den er både på web og som app, sier han.

Vebjørns beste råd for kjøring i skredutsatt terreng:

1. Gå på skredkurs.

2. Kjør øvelser med kompisene.

3. Ha alltid med deg spade, søkestang og skredsøker.

4. Sørg for at kompisene også har med nødvendig utstyr.

5. Varsom.no har både kunnskap og aktuelle meldinger.