Vinterferien er i full gang mange steder i landet, og de fleste kommunene som har scooterløyper, har åpnet dem. Å ferdes sikkert, er viktig. Les våre korte sikkerhetstips for en trygg og god tur:

1. Planlegg turen

Planlegg turen du skal legge ut på, og gjør deg kjent med området du skal til å ferdes i ved å sjekke løypekart. På https://www.snoscooterloyper.no/ finner du oppdaterte løypekart fra hele Norge.

Sjekk føremelding og skredvarsel på varsom.no om du skal kjøre i områder med helling- et skred kan strekke seg 3 ganger så langt som høyden av skredet. Skredfaren er først og fremst i hellinger bratteren enn 30 grader.

En daglig oppdatering på løypestatus kan du ofte finne på din scooterklubb sin nett eller facebookside. Sjekk også værmeldingen for en indikasjon på vind, temperatur og sikt. Husk at været raskt kan endre seg.

2. Pakk nødvendig utstyr

Å ha med seg det det riktige utstyret på tur, er avgjørende. Varme klær, ekstra sett med hansker, hette/ hals og en god ytterdress holder kroppen varm, men annet teknisk utstyr bør også tas med. Spade, tau, ekstra rem, bensinkanne og enkel nødproviant kan komme godt med om noe uforutsett skulle oppstå. Kart, kompass og GPS bør være med på alle turer!

3. Kjør i lag

Å kjøre snøscooter er tryggest når dere er flere på tur, og du raskt kan få hjelp om nødvendig. Ved eventuell fastkjøring eller velt er scooteren tung å løfte alene, og en ekstra hånd vil kunne få scooteren på rett kjøl. Skulle det oppstå driftsstans, kan scooteren slepes- husk da å koble fra variatorreimen.  

4. Følg merkede scooterløyper

Statistikken viser at det skjer svært få alvorlige ulykker på scooterleder i Norge, Sverige og Finland. Ledene er lagt i trygge områder og gjør det enklere å navigere. Det er mindre sjanse for å kjøre seg bort og liten risiko får å kjøre seg fast. I Norge er turkjøring kun tillatt å på godkjent (og åpen) scooterløype.

5. Tilpass fart og kjørestil etter forholdene

Snøscooterkjøring foregår i variert terreng under ulike forhold. Det er noe av det som gjør scooterkjøring magisk.  Tilpass farten etter føreforhold og terreng. Ved kjøring med dårlig sikt og/eller flatt lys må farten ned, slik at du får god kontroll og økt tid til å reagere på en uventet situasjon eller hindring. Bruk kroppen til å styre snøscooteren ved å flytte vekt sammen med styre og gass. Dette gir bedre fremkommelighet og en trygg, presis håndtering.

6. Snøscooter er friluftsliv- følg fjellvettreglene

På lik linje med ski og turgåing er snøscooter friluftsliv. Følg derfor fjellvettreglene og spør erfarne fjellfolk om du er i tvil. Link til fjellvettreglene https://fjellvett.com/fjellvettreglene/