I mange kommuner er det etablert fine snøscooterløyper. Her er oversikten over hvor du kan kjøre i vinter.

 

Etter at det i 2015 ble åpnet for at kommunene som ønsket det kunne etablere snøscooterløyper, har det kommet nye løyper i flere deler av landet. Spesielt kommuner i fylkene Hedmark, Trøndelag og Nordland har benyttet muligheten til å gi innbyggerne bedre friluftslivsalternativer. I disse tre fylkene er det nå til sammen 23 kommuner som har etablert løyper.

 

Trysil har fått veldig fin løype, helt øst i kommunen inne ved grensen mot Sverige. Her kan du kjøre fra Ljørdalen og inn til Sverige.

Trysil har fått en veldig fin løype, helt øst i kommunen inne ved grensen mot Sverige. Her kan du kjøre fra Ljørdalen og inn til Sverige.

En oversikt på siden www.snoscooterloyper.no viser at mange kommuner har godkjent og etablert løyper. Det er i vesentlig grad snøscooterklubbene som har vært pådrivere for løypene. Det er også klubbene som normalt bygger, vedlikeholder og preparerer løypene.

Ønsker du å kjøre sammen med andre, eller melde deg inn i en snøscooterklubb? Klikk her for å se oversikt over klubber over hele landet.

– Det er mange dyktige ildsjeler i snøscooterklubbene rundt om i Norge som bidrar til flotte og trygge løyper. Mange konstruerer egne løypeslodder og bruker utallige timer for å levere det beste resultatet, sier Erik Kirkvold, leder i Snøscooterklubbenes Fellesråd (SKFR).

– Dette gjør at vi i mange kommuner finner løypenett som holder meget høy standard. Attraktive, trygge løyper kanaliserer trafikken, hindrer ulykker og gir oss flotte naturopplevelser, legger han til.

I Tydal har de flere flotte løyper. Disse ligger bare et par timer unna Trondheim.

I Tydal har de flere flotte løyper. Disse ligger bare et par timer unna Trondheim. SNO har ofte kontroller i løypene og har så langt hatt lite å gjøre.

Flere løyper bidra altså til økt sikkerhet. Statistikkene viser at det omtrent ikke skjer alvorlige ulykker på godkjent løype. De aller fleste ulykkene de siste årene har skjedd der det ikke er løype. Det er mye av bakgrunnen til at både klubbene, SIF og andre aktører i mange år har argumentert for at det er klokt å lage flere løyper. Kjører du på løype, holder deg unna rusmidler og følger gjeldende regelverk, så er risikoen minimal for å havne i en ulykke.

Flere kommuner er på trappene med nye løyper. Både i Melhus, Meldal og Verran er det nye løyper på gang. Ifølge SKFR-lederen fungerer løypene fint i kommunene rundt om i landet:

– Tilbakemeldingene fra kommunene er at trafikken forløper seg fint i løypene og folk holder seg til de gjeldende reglene. Dette er veldig viktig for at det ikke skal bli konflikter med andre interesser.

Erfaringene så langt bekrefter det vi inntrykket vi har at klubbene i Norge er seriøse aktører og ønsker snøscooterkjøring i ordnede former etter merkede løyper, sier Erik Kirkvold.

Svalbard, Finnmark og Troms har hatt løyper i flere tiår. Nå er det altså kommet løyper i flere fylker. Her er oversikten:

Hedmark:

Åsnes

Trysil

Rendalen

Engerdal

Våler

 

Trøndelag:

Grong

Holtålen

Lierne

Namsskogan

Meråker

Røyrvik

Selbu

Snåsa

Steinkjer

Tydal

Åfjord

 

Nordland:

Fauske

Grane

Hattfjelldal

Hemnes

Rana

Saltdal

Vefsn

 

Troms:

Balsfjord

Bardu

Kvænangen

Kåfjord

Lenvik

Lyngen

Målselv

Nordreisa

Skjærvøy

Storfjord

 

Finnmark:

Alle kommuner

 

Agder:

Hægebostad

 

Klikk her for å se alle løyper på www.snoscooterloyper.no.